Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sosyal ve beşeri bilimler alanında özgün ve nitelikli çalışmaları bilimsel bir yaklaşımla ele almak amacıyla yayımlanan uluslararası hakemli bir dergidir. 2013 yılında yayın faaliyetlerine başlayan dergi 2022 yılından itibaren Nisan, Ağustos ve Aralık sayısı olmak üzere yılda üç defa düzenli olarak yayımlanmaktadır.
anemon’da sosyal bilimlerle (dil bilimi, din bilimleri, edebiyat, eğitim bilimleri, felsefe, güzel sanatlar, iktisat, işletme, maliye, psikoloji, siyaset bilimi, sosyoloji, tarih, uluslararası ilişkiler vb.) alakalı konularda özgün ve nitelikli bilimsel çalışmalar yer almaktadır. anemon; yazarlar, hakemler, editör kurulu üyeleri, yayın kurulu üyeleri ve danışma kurulu üyeleri arasında herhangi bir ayrımcılık yapmadan coğrafi farklılığa imkan tanıyan bir dergidir.
Lütfen Dergipark sistemine yüklediğiniz makalenin, yazım kurallarımıza ve makale şablonumuza uygun halde olduğuna emin olunuz.
Telif Hakkı Devir Formu için tıklayınız.
Hakem Cevap dosyası için tıklayınız.
İş Akış Tablosu için Tıklayınız.
1) Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2022 yılından itibaren Nisan, Ağustos ve Aralık sayıları olmak üzere yılda üç defa düzenli olarak yayımlanan uluslararası nitelikte bir dergidir. Derginin amacı, sosyal bilimler alanında nitelikli akademik çalışmaların yayımlanmasına katkı sunmaktır.
2) Dergide yayımlanan makaleler yazı işlerinin izni olmaksızın başka hiçbir yerde yayımlanamaz veya bildiri olarak sunulamaz. Kısmen veya tamamen yayımlanan makaleler, kaynak gösterilmeden hiçbir yerde kullanılamaz. Dergiye gönderilen makalelerin içerikleri özgün, daha önce herhangi bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere herhangi bir yere gönderilmemiş olmalıdır. Makaledeki yazarlar, isim sırası konusunda ortak bir karara sahip olmalıdır.
3) Makalenin hazırlanması sırasında yardımcı olması amacıyla, internet sitemizde “yazım kuralları” linkinde yer alan Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi yazım kurallarına göre hazırlanmış dosyasını bilgisayarınıza indirmeniz ve makalenizi bu makaleyi örnek alarak hazırlamanız, düzenlemelerde kolaylık ve zaman tasarrufu sağlayacaktır. Bu makaleyi bilgisayarınıza Word programında şablon (template) olarak kaydederek de makalenizi hazırlayabilirsiniz.
4) ANEMON Muş Alparslan Üniversitesi Dergisinin yayın dili Türkçe ve İngilizcedir. Hakem ve editör değerlendirme süreçlerinden geçen makalelerden İngilizce tam metin talep edilecek olup, makaleler Türkçe-İngilizce ya da Kürtçe-İngilizce olarak yayınlanacaktır. Genişletilmiş özet istenmeyecektir.
5) Kabul edilen makalelerin İngilizce çevirisi için yazarlardan (dil editörünün önerisi ile) bir proofreading belgesi talep edilebilir. Ancak, anadili İngilizce olan yazarlardan bu belge istenmez.
6) Dergide makale kabul veya ret kararları editörler tarafından verilmektedir. Hakemler yalnızca görüş ve önerilerini sunmaktadır.
“Her bir başvurunun kabul edilmesi, reddedilmesi veya daha fazla revizyon talep edilmesine ilişkin nihai karar, alan editörüne danışarak Baş Editör tarafından verilir. Kararlar, dış hakemlerden gelen öneri ve yorumlara ve gönderinin kalitesi, özgünlüğü, uygunluğu ve önemine dayanan editoryal bir yargıya dayanmaktadır. Karar, dergipark üzerinden e-posta yoluyla iletilir. Reddetme veya daha fazla revizyon talebi durumunda gerekçeler sunulur. Karara katılmayan yazarların itirazları veya şikayetleri başlangıçta belirlenmiş bir yardımcı editör tarafından ele alınır, ancak çözülmezse tartışma için Baş Editöre veya daha geniş editör kuruluna sunulur. Baş Editörün kararı nihaidir.”
7) Revizyon istenen makaleler için yazarlar “Hakem Cevap Dosyası”nı doldurmalıdır ve her hakemin görüşüne detaylı cevap vermelidir.
8) Giriş, yöntem, bulgular, tartışma, sonuçlar ve öneriler, yazar beyanları (çıkar çatışması, yazar katkı oranı, etik beyan, bölümlerini içermeyen makaleler hakem değerlendirme sürecine alınmayacaktır.
9) Yöntem ve yazar beyanları kısmında etik bilgilere mutlaka yer verilmelidir.
10)Veri toplama süreçleri içermeyen, yazar ve/veya yazarların politik ve/veya dini görüşlerinden etkilenen ve kişisel yorumlara dayanan makaleler kabul edilecektir. Bu kapsama uymayan çalışmalar değerlendirmeye alınmayacaktır.
11) Makaleler MS Word 2007 veya üstü bir sürümde hazırlanarak gönderilmelidir.
12) Sayfa yapısı A4 kâğıdı (210 x 297 mm) boyutunda, MS Word programında, Metin, Times New Roman fontuyla 11 punto, tek satır aralığı, 1 paragraf girintisi ve önce 6 sonra 0 nk paragraf boşluğuna göre düzenlenmelidir. Kenar boşlukları alt üst sağ ve sol 2,5 cm olmalıdır.
13) Yazar(lar)ın ad(lar)ı ve soyad(lar)ı, kurumsal unvan(lar)ı, yazar(lar)ın görev yaptığı/yaptıkları kurum(lar), e-posta adres(ler)i ve ORCID numarası/numaraları makalede verilmelidir. Ayrıca makalelerde sorumlu yazar belirtilmelidir.
14) Makale başlığı, içerikle uyumlu, içeriği en iyi ifade eden bir başlık olmalıdır. Başlık, kalın ve 12 punto büyüklüğünde olmalı ve ilk harfleri büyük olacak şekilde ortalanarak yazılmalıdır. Makaleler aynı özellikte İngilizce bir başlık/title içermelidir İngilizce başlık italik olmalıdır.
15) Dergiye gönderilecek makalelerde mutlaka 150-200 kelimeden oluşan Türkçe “Öz” bulunmalıdır. Makaledeki tüm özetler “Times New Roman” fontu kullanılarak 10 punto, önce 6 sonra 0 nk paragraf aralığı ve tek satır aralığı ile yazılmalıdır. Öz içinde, yararlanılan kaynaklara, şekil ve çizelge numaralarına değinilmemelidir. Özün altında en az 3, en çok 5 sözcükten oluşan anahtar kelimeler verilmelidir. Anahtar kelimeler makale içeriği ile uyumlu ve kapsayıcı olmalıdır. Aynı şekilde makaleler İngilizce bir başlık/title, anahtar sözcükler/keywords ve özet/abstract içermelidir.
16) Herhangi bir sempozyum veya kongrede sunulmuş olan çalışmalar kongrenin adı, yeri ve tarihi belirtilerek yayımlanabilir(Sempozyum Özel sayıları için). Bir araştırma kurumu veya fonu tarafından desteklenen çalışmalarda (BAP, TÜBİTAK, Kalkınma Bakanlığı vb.) desteği sağlayan kuruluşun adı ve proje numarası ilk sayfanın altında dipnot olarak verilmelidir.
17) Formüller ve denklemler Math Type ya da Word Denklem Düzenleyici kullanılarak yazılmalıdır.
18) Çalışma, dil bilgisi kurallarına uygun olmalıdır. Makalede noktalama işaretlerinin kullanımında, kelimelerin ve kısaltmaların yazımında en son çıkan TDK Yazım Kılavuzu esas alınmalı, açık ve yalın bir anlatım yolu izlenmeli, amaç ve kapsam dışına taşan gereksiz bilgilere yer verilmemelidir. Makalenin hazırlanmasında geçerli bilimsel yöntemlere uyulmalı, çalışmanın konusu, amacı, kapsamı, hazırlanma gerekçesi vb. bilgiler yeterli ölçüde ve belirli bir düzen içinde verilmelidir.
19) Tabloların/Şekillerin numaraları ve başlıkları bulunmalıdır. Tablo çiziminde dikey çizgiler kullanılmamalıdır. Yatay çizgiler ise sadece tablo içindeki alt başlıkları birbirinden ayırmak için kullanılmalıdır. Tablo adı ve numarası üstte tam ortalanarak, şekil adı ve numarası altta ortalanarak dik yazılmalı; tablo/şekil adları,, her sözcüğün ilk harfi büyük olacak şekilde yazılmalıdır. Kaynak gösterilmesi gereken bir durum varsa tablonun altında metin içi kaynak gösterme formatında verilmelidir.
20) Makalede, düzenli bir bilgi aktarımı sağlamak üzere ana, ara ve alt başlıklar kullanılabilir. Makale başlığı dışındaki diğer tüm başlıklar yalnız ilk harfleri büyük, 11 punto (üst 6 nk; alt 0 nk) ve metinle uyumlu olarak 1 cm içeriden yazılmalıdır. Tüm başlıklar aynı şekilde yazılmalıdır.
21) Kaynak göstermede kullanılan format, APA (American Psychological Association) Style 7th Edition’dır. Gerek alıntılamalarda gerekse de kaynakça kısmında yazarlar, Amerikan Psikoloji Derneği’nin yayımladığı Amerikan Psikoloji Derneği Yazım Kılavuzu’nda belirtilen yazım kurallarını ve formatını takip etmelidir. Ayrıntılı bilgi için bakınız: https://apastyle.apa.org
Metin İçi Atıflar
Temel Biçim:
• Tek yazar: (Yılmaz, 2020)
• İki yazar: (Yılmaz & Demir, 2021)
• Üç veya daha fazla yazar: (Yılmaz et al., 2019)
Doğrudan Alıntı İçin Biçim:
• Kısa alıntılar (40 kelimeden az): “...metin...” (Yılmaz, 2020, s. 25)
• Uzun alıntılar (40 kelimeden fazla): Blok alıntı olarak, metinden 1.25 cm içeride, tırnaksız. Metin sonunda: (Yılmaz, 2020, s. 25)
Aynı Parantez İçinde Birden Fazla Kaynak:
• Alfabetik sıraya göre: (Demir, 2018; Yılmaz & Acar, 2020; Yılmaz et al., 2019)
Yazar İsimlerinin Metin İçinde Kullanımı:
• Metin içinde yazar adı belirtilirse: Yılmaz (2020) çalışmasında...
• İki yazar: Yılmaz ve Demir (2021) çalışmasında...
• Üç ve daha fazla yazar: Yılmaz ve arkadaşları (2019) araştırmalarında...
Kaynakça (References) Gösterimi
• Kaynakça sayfası çalışmanın sonunda yeni bir sayfada başlar.
• “Kaynakça” başlığı ortalanmış, koyu yazılır.
• Kaynaklar alfabetik sıraya göre listelenir.
• Tüm satırlar çift aralıklı, asılı girinti (hanging indent) kullanılır.
• Yazar adları: Soyad, Ad’ın ilk harf(ler)i.
• Birden fazla yazar varsa, isimler “,&” ile birbirine bağlanır.
• Yayım yılı yazar(lar)dan hemen sonra parantez içinde verilir.
Aşağıda sık kullanılan kaynak türleri için örnekler yer almaktadır.
Kitap
Yazar, A. A. (Yıl). Kitap başlığı: Alt başlık (Basım/Çeviri bilgisi vb.). Yayınevi.
• Kitap başlığı italik.
• Başlıktaki her kelime büyük harfle başlamaz, sadece ilk harf, özel isimler ve iki nokta (:) sonrası kelimeler büyük harfle başlar (Title Case).
Örnek:
Yılmaz, A. (2020). Eğitimde yeni yaklaşımlar: Kuram ve uygulama. ABC Yayıncılık.
Metin içi atıf:
(Doğrudan alıntı) (Yılmaz, 2020, s. 45)
Dergi Makalesi
Yazar, A. A., Yazar, B. B., & Yazar, C. C. (Yıl). Makale başlığı: Alt başlık. Dergi Adı, Cilt(Sayı), sayfa aralığı. https://doi.org/xx.xxx/yyyy
• Dergi adı ve cilt numarası italik.
• Dergi adındaki her önemli kelime büyük harfle başlar.
• Makale başlığında sadece ilk harf, özel isimler ve iki nokta sonrası kelime büyük harfle yazılır.
Demir, B., & Acar, S. (2021). Okul yöneticilerinin teknoloji kullanımında karşılaştıkları güçlükler. Eğitim Yönetimi Dergisi, 35(2), 123-145. https://doi.org/10.1234/ey2021. 1234
Metin içi atıf
(Demir & Acar, 2021)
Konferans Bildirisi
Yazar, A. A., Yazar, B. B., & Yazar, C. C. (Yıl, Ay Gün-Gün). Bildiri başlığı: Alt başlık. X. Konferans Adı, Şehir, Ülke. Yayımlanmışsa: Yayıncı/Ed. Bilgisi.
Eğer çevrimiçi ulaşılabiliyorsa URL veya DOI eklenir.
Örnek (Yayımlanmış Bildiri)
Yılmaz, A., & Demir, C. (2019, Eylül 10-12). Uzaktan eğitimde öğrenci motivasyon stratejileri. 3. Uluslararası Eğitim Teknolojileri Konferansı, Ankara, Türkiye. https://doi.org/10.5678/conference2020. abc123
Metin içi atıf
(Yılmaz & Demir, 2019)
Web Sayfası (Kurumsal Yazar ile)
Kurumsal Yazar. (Yıl, Ay Gün). Başlık: Alt başlık. URL
Milli Eğitim Bakanlığı. (2021, Mart 5). 2021 yılı eğitim istatistikleri. https://www.meb.gov.tr/2021-istatistikler
Metin içi atıf
(Milli Eğitim Bakanlığı, 2021)
Rapor (Kurumsal Yazar)
Kurumsal Yazar. (Yıl). Rapor başlığı: Alt başlık (Rapor No. xxx). Yayımlayan Kurum. URL (Varsa)
Dünya Bankası. (2020). Küresel eğitim raporu: Trendler ve veriler (Rapor No. 2020-45). Dünya Bankası Yayınları. https://worldbank.org/edu2020report
Metin içi atıf
(Dünya Bankası, 2020)
DOI ve URL Kullanımı
• DOI mevcutsa mutlaka eklenmelidir (https://doi.org/...).
• DOI yoksa, makaleye ulaşılan URL verilebilir.
• DOI varsa URL genellikle gerekli değildir.
Üç veya Daha Fazla Yazarın Kaynakçada Gösterimi
• 20 yazarın tamamı listelenir, 20’den fazla ise ilk 19 yazar listelenir, ardından “...” ve son yazar yazılır.
Yazar, A. A., Yazar, B. B., Yazar, C. C., ... Yazar, Z. Z. (2022). Uzun yazar listesi örneği. Dergi Adı, 10(3), 200-220. https://doi.org/xx.xxx/yyyy
Metin içi atıf
İlk atıftan itibaren (Yazar et al., 2022).
22) Kelime sırını ve şart bulunmamaktadır.
23) Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi’nin yazım kurallarına uygun olarak gönderilen makaleler iThenticate programı ile intihal denetiminden geçirilmiş olmalı ve benzerlik raporu sisteme eklenmelidir. Kabul edilebilir benzerlik oranı en fazla %15 olmalıdır. Benzerlik %15'in altında olsa dahi tek kaynak benzerlik oranı %5'i geçmemelidir.
24) Yayım aşamasının ilk adımı için makaleler, Online Başvuru Sistemi aracılığıyla yollanmalıdır. Başvurunun hemen ardından elektronik posta adresinize otomatik olarak bir onay mesajı gönderilecektir. Daha fazla bilgi için https://dergipark.org.tr/anemon elektronik adresi aracılığıyla editörümüzle bağlantıya geçilebilir.
25) Dergimizde süre ayarları aşağıdaki gibidir.
İşlem süresi geçen tüm durumlar için verilecek ek süre 7 gün
Yeni makalenin işleme alınması için gereken maksimum süre 15 gün
Sekreter adımındayken sekretere verilen maksimum süre 20 gün
Editörün makaleyi üzerine alması için gereken maksimum süre (Kontrol Tamamlandı Adımı) 10 gün
Editörün üzerine aldıktan sonra işleme devam etmesi için gereken maksimum süre (Editörde Adımı) 20 gün
Makalenin karar için hazır olduktan sonra işleme devam edilmesi için verilen maksimum süre (Karar İçin Hazır Adımı) 15 gün
Editörün karar vermesi için verilen maksimum süre (Karar Bekleniyor Adımı) 10 gün
Yayım süreci için editöre verilen maksimum süre (Yayım Süreci Adımı) 15 gün
Yazım, Dil, İstatistik Editörü ve Son Okuyucu için maksimum işlem süresi 20 gün
Mizanpaj Editörü için maksimum işlem süresi 20 gün
Yazara tekrar gönderildiğinde verilen süre 15 gün
Yazara minör revizyon için verilen süre 15 gün
Yazara major revizyon için verilen süre 15 gün
Hakeme değerlendirme yapması için gönderilen davete cevap süresi 10 gün
Hakeme verilen değerlendirme süresi 30 gün
26) Dergimize gönderilecek makalelerde yapay zeka (YZ) araçlarının kullanılması durumunda, bu durumun açıkça belirtilmesi ve detaylarının açıklanması gerekmektedir. Yazarlar, yapay zeka araçlarının hangi aşamalarda ve ne ölçüde kullanıldığını şeffaf bir şekilde ifade etmeli, üretilen içeriklerin doğruluğunu ve özgünlüğünü insan denetimiyle garanti altına almalıdır. Makalelerde etik ilkelere uygunluk esastır; yapay zeka tarafından üretilen içeriklerin telif hakkı ihlali içermemesi ve bilimsel sorumluluğun tamamen yazarlarda olduğu unutulmamalıdır. YZ kullanımına ilişkin eksik beyan veya etik ihlaller tespit edilirse, makale değerlendirme sürecine alınmayabilir veya yayımlanması reddedilebilir. Bu hususta "Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Faaliyetlerinde Üretken Yapay Zekâ Kullanımına Dair Etik Rehber" esas alınmaktadır.
Dergimizde yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Yine yazar veya hakemlere herhangi bir ücret ödenmemektedir.
Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.